Naleśniki z suszem owocowym w syropie malinowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1743
Składniki:
- 300 g suszu owocowego (jabłka, gruszki, śliwki)
- 200 ml syropu malinowego
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 100 ml ciemnego rumu
- 1 łyżka cukru pudru
- 0,5 l wrzącej wody
- Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oleju
Opis przygotowania:
Suszone owoce zalać wrzącą wodą i moczyć je przez 30 minut. Po tym czasie dokładnie odcedzić na sicie i skropić rumem.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać przesypać z cukrem do rondla, wlać do tego mleko, olej i całość zmiksować mikserem na konsystencje gęstej śmietanki. Następnie chochelką przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na rumiany kolor z obu stron. Usmażone przełożyć na stolnicę, dodać do tego skropione rumem wcześniej owoce, zawinąć w rulony i przełożyć na talerz. Następnie dodać do tego kwaśną śmietanę, polać syropem malinowym i posypać cukrem pudrem.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać przesypać z cukrem do rondla, wlać do tego mleko, olej i całość zmiksować mikserem na konsystencje gęstej śmietanki. Następnie chochelką przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na rumiany kolor z obu stron. Usmażone przełożyć na stolnicę, dodać do tego skropione rumem wcześniej owoce, zawinąć w rulony i przełożyć na talerz. Następnie dodać do tego kwaśną śmietanę, polać syropem malinowym i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)