Naleśniki z suszem owocowym w syropie malinowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1743
Naleśniki z suszem owocowym w syropie malinowym
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g suszu owocowego (jabłka, gruszki, śliwki)
  • 200 ml syropu malinowego
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 100 ml ciemnego rumu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 0,5 l wrzącej wody
  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju

Opis przygotowania:

Suszone owoce zalać wrzącą wodą i moczyć je przez 30 minut. Po tym czasie dokładnie odcedzić na sicie i skropić rumem.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać przesypać z cukrem do rondla, wlać do tego mleko, olej i całość zmiksować mikserem na konsystencje gęstej śmietanki. Następnie chochelką przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na rumiany kolor z obu stron. Usmażone przełożyć na stolnicę, dodać do tego skropione rumem wcześniej owoce, zawinąć w rulony i przełożyć na talerz. Następnie dodać do tego kwaśną śmietanę, polać syropem malinowym i posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów