Khao Soi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: trudne
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2161
Składniki:
- 4 płaty ciasta ryżowego
- 4 cebule dymki
- 2 piersi z kurczaka
- 2 suszone papryczki czerwone chili
- 2 pomidory
- 2 łyżeczki curry
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście mięty
- 2 łyżeczki łuskanych nasion kolendry
- 2 cm imbiru
- 2 łyżki oleju
- 1,5 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 szklanki mleka kokosowego
- 0,5 łyżeczki gorczycy
- olej
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa oraz mięso dokładnie umyć i osączyć z wody. Imbir obrać ze skóry i pokroić drobno. Czosnek i cebulę obrać ze skóry. Cebule pokroić w plastry. Rozgrzać patelnię bez tłuszczu i wyłożyć na nią czosnek, pokrojony drobno imbir, ziarna kolendry oraz gorczycy i smażyć przez 30 sekund na małym ogniu. Następnie smażone składniki przełożyć do moździerza i razem utłuc na drobną masę. Potem rozgrzać olej na patelni, dodać do niego utłuczoną masę, pokrojoną drobno cebulę dymkę i smażyć przez 1 minutę. Do smażonych składników wlać 0,5 szklanki mleka kokosowego, dodać curry, wymieszać i gotować na małym ogniu do czasu, aż większość płynu wyparuje. Wtedy dodać do tego pokrojone na kawałki piersi kurczaka, wlać około 3 szklanki wody, 0,5 szklanki mleka kokosowego, dodać pokrojoną w plastry cebulę, pomidory, doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i gotować do miękkości mięsa. Nad gotującą się potrawą położyć płaty ciasta ryżowego i trzymać przez 1,5 minuty. Następnie płaty pokruszyć na drobne kawałki, dodać do całości, dokładnie wymieszać i zagotować. Zupę ponownie doprawić do smaku przyprawami i przelać na talerz. Na wierzch wyłożyć pokrojoną w plastry czerwoną paprykę chili oraz liście mięty.
Komentarze (0)