Hamburger z tofu i soi
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2407
Składniki:
- 400 g soi w zalewie
- 40 g jedwabistego tofu
- 4 łyżki oleju
- 2 cebula
- 2 zielone szparagi
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 szklanki tartego sera cheddar
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Tofu pokruszyć na drobne kawałki i moczyć w letniej wodzie przez 15 minut. Soję osaczyć z zalewy. Szparagi umyć, pokroić na kawałki, po czym przełożyć do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzone zrumienić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni i wyłożyć na talerz. Namoczone tofu odcisnąć z nadmiaru wody i razem z osaczoną soją przepuścić przez maszynkę do mięsa, a następnie przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przecisnąć przez praskę i dodać do składników wraz z tartym serem cheddar i pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i wbić do jajko. Całość dokładnie wyrobić ręcznie, po czym uformować z tego kotlety i przełożyć na rozgrzany olej na patelni. Smażyć na średnim ogniu do czasu, aż się przyrumienią z obu stron. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do szparagów na talerzu. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu do czasu, aż się zrumieni. Zrumienioną ściągnąć z ognia i dodać do całości.
Komentarze (0)