
Roladki z kurczaka i szynki
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1692

Składniki:
- 8 piersi z kurczaka
- 8 plastrów szynki parmeńskiej
- 4 marchewki
- 4 łyżki oleju
- 2 cebule
- 2 korniszony
- 2 łyżeczki przypraw do kurczaka
- 1 garść roszponki
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w podłużną słomkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki. Korniszony pokroić w cienką słomkę. Następnie piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do kurczaka i zawinąć w nie pokrojone wcześniej warzywa. Całość zawinąć plastrami szynki parmeńskiej, spiąć małymi wykałaczkami i zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zrumienieniu wszystko przełożyć do brytfanki, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec do miękkości mięsa. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i udekorować roszponką.
Komentarze (0)