Chilaquiles czekoladowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2023
Składniki:
- 400 g homogenizowanego serka waniliowego
- 300 g gorzkiej czekolady
- 4 placki tortilli
- 2 papryczki chili
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka sezamu
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- sol
- pieprz
Opis przygotowania:
Papryczkę chili umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion i posiekać drobno. Placki tortilli wysmarować serkiem homogenizowanym, złożyć na połówki i przełożyć na rozgrzany olej na patelni. Smażyć po 1,5 minuty z obu stron na średnim ogniu i przełożyć na talerz. Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć posiekaną drobno papryczkę chili smażyć przez 1 minutę. Po tym czasie dodać do niej pokruszoną na drobne kawałeczki gorzką czekoladę i smażyć do czasu utworzenia się płynnej masy. Utworzoną masę doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, brązowym cukrem, dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia i zalać nią potrawę. Całość posypać sezamem oraz udekorować obraną i pokrojoną w cienkie plastry cebulą.
Komentarze (0)