Ramen z wieprzowiną, jajkiem i awokado
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3067
Składniki:
- 600 ml bulionu warzywnego z kostki
- 300 g łopatki wieprzowej bez kości
- 30 g makaronu nitki
- 4 liście białej kapusty
- 2 łyżki oleju
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 awokado
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Makaron zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone w plastry mięso i zrumienić. Następnie całość zalać bulionem warzywnym, po czym dodać do tego liście kapusty, pokrojoną w kostkę marchew i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania dodać ugotowany wcześniej makaron, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia i przelać do miski. Jajko przełożyć do rondla, zalać wodą i ugotować na twardo. Ugotowane odcedzić, obrać ze skorupki, przekroić na połówki i dodać do potrawy. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w cienkie plastry i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć przez 40 sekund, a później dodać do całości.
Komentarze (0)