Zupa z soczewicy z kasza jęczmienna
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3771
Składniki:
- 550 ml wody
- 20 g białego sera twarogowego
- 2 kromki chleba razowego
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 warzywna kostka bulionowa
- 0,5 szklanki kaszy jęczmiennej
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Soczewicę oraz kaszę jęczmienną opłukać pod bieżąca wodą, potem oba składniki połączyć ze sobą, zalać wodą i pozostawić na 3 godziny do namoknięcia. Następnie cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Do zeszklonych składników wlać namoczoną soczewicę wraz z kaszą, po czym dodać do tego kostkę bulionową, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i gotować na średnim ogniu do miękkości składników. Gotowana zupa powinna zgęstnieć (jeżeli będzie za gęsta, należy ją podlać niewielką ilością wrzącej wody i dokładnie wymieszać). Gotową ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Masło stopić na patelni, potem dodać do niego pokrojone w kostkę kromki chleba razowego i zrumienić. Zrumienione dodać do potrawy, po czym wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem oraz pokruszonym serem twarogowym.
Komentarze (0)