Cukinia smażona z serem i śmietaną

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1120
Cukinia smażona z serem i śmietaną
fot. Timolina (elements.envato.com)

Składniki:

  • 200 ml kwaśnej śmietany kremówki
  • 100 g startego drobno sera Gouda
  • 2 mlode, zielone cukinie
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Cukinię oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Cukinię pokroić w paluszki. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli oraz pieprzu. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą i wymieszać ją ze startym serem. Pokrojone paluszki cukinii namoczyć w roztrzepanych wcześniej jajkach, po czym obtoczyć je w bułce tartej z serem i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Całość smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor. Po usmażeniu wyciągnąć z oleju, przełożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki. Gotową potrawę podawać z kwaśną śmietaną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów