Foccacia wegetariańska
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2285
Składniki:
- 1 pomidor
- 1 marchew
- sól
- Na ciasto:
- 15 g drożdży
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka mąki do posypania blachy do pieczenia
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidora pokroić na drobne kawałki i przełożyć na blachę do pieczenia. Marchew obrać ze skóry, pokroić w cienkie plasterki i dodać do pomidora. Dymkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do warzyw. Oprószyć szczyptą soli, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 270°C i piec do chwili, aż się przyrumienią. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika i przestudzić. Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnią wodą i odstawić na 10 minut. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą, suszonym oregano i rozmarynem. Następnie do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto nakryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte przełożyć na stolnicę, wlać do niego oliwę z oliwek i dodać upieczone wcześniej warzywa. Całość ponownie zagnieść, podzielić na porcje, uformować z nich okrągłe placki i przełożyć je na posypaną mąką blachę do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 225°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Komentarze (0)