Foccacia wegetariańska

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2285
Foccacia wegetariańska
fot. Vegan Feast Catering / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 pomidor
  • 1 marchew
  • sól
  • Na ciasto:
  • 15 g drożdży
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka mąki do posypania blachy do pieczenia
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidora pokroić na drobne kawałki i przełożyć na blachę do pieczenia. Marchew obrać ze skóry, pokroić w cienkie plasterki i dodać do pomidora. Dymkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do warzyw. Oprószyć szczyptą soli, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 270°C i piec do chwili, aż się przyrumienią. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika i przestudzić. Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnią wodą i odstawić na 10 minut. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą, suszonym oregano i rozmarynem. Następnie do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto nakryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte przełożyć na stolnicę, wlać do niego oliwę z oliwek i dodać upieczone wcześniej warzywa. Całość ponownie zagnieść, podzielić na porcje, uformować z nich okrągłe placki i przełożyć je na posypaną mąką blachę do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 225°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów