Makaron z kaszą jęczmienną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4093
Makaron z kaszą jęczmienną
fot. roland / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g makaronu grube nitki
  • 0,5 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 2 papryki czerwone
  • 2 jajka
  • 2 plastry cytryny
  • 2 łodygi bazylii
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól

Opis przygotowania:

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, ugotowany odcedzić. Kaszę jęczmienną dobrze opłukać pod zimną wodą, zalać 1 szklanką wody i gotować do czasu, aż kasza całkowicie wchłonie wodę. Ugotowaną odparować. Obrać cebulę, pokroić w kostkę, czosnek posiekać drobno. Rozgrzać olej na patelni i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną w paski paprykę i smażyć przez 3 minuty. Po tym czasie dodać do tego przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, a następnie zalać ugotowany makaron i dobrze wymieszać. Makaron przełożyć na talerz. Ugotować jajka na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek i całe położyć na makaronie. Odparowana kaszę jęczmienna położyć na wierzch makaronu. Całość udekorować plastrem cytryny i łodygami bazylii. Podawać na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów