Makaron z kaszą jęczmienną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4093
Składniki:
- 40 g makaronu grube nitki
- 0,5 szklanki kaszy jęczmiennej
- 2 papryki czerwone
- 2 jajka
- 2 plastry cytryny
- 2 łodygi bazylii
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól
Opis przygotowania:
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, ugotowany odcedzić. Kaszę jęczmienną dobrze opłukać pod zimną wodą, zalać 1 szklanką wody i gotować do czasu, aż kasza całkowicie wchłonie wodę. Ugotowaną odparować. Obrać cebulę, pokroić w kostkę, czosnek posiekać drobno. Rozgrzać olej na patelni i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną w paski paprykę i smażyć przez 3 minuty. Po tym czasie dodać do tego przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, a następnie zalać ugotowany makaron i dobrze wymieszać. Makaron przełożyć na talerz. Ugotować jajka na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek i całe położyć na makaronie. Odparowana kaszę jęczmienna położyć na wierzch makaronu. Całość udekorować plastrem cytryny i łodygami bazylii. Podawać na ciepło.
Komentarze (0)