Zupa z soczewicy z grzankami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 529
Zupa z soczewicy z grzankami
fot. bhofack2 (elements.envato.com)

Składniki:

  • 4 łyżki oleju
  • 4 kromki chleba pszennego
  • 2 ziemniaki
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 1 szklanka brązowej soczewicy
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 0,5 korzenia seler
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Soczewicę opłukać pod bieżącą wodą, zalać ją bulionem warzywnym i moczyć przez 1 godzinę. Następnie ziemniaki z marchewką oraz selerem obrać ze skóry, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 1 łyżce oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli przelać namoczoną wcześniej soczewicę wraz z bulionem, pokrojone ziemniaki, marchew, seler, ziele angielskie, ziarna pieprzu, liście laurowe i gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw. Wtedy całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Gotową zupę udekorować natką zielonej pietruszki. Kromki chleba pszennego wysmarować pozostałym olejem i zrumienić je na rozgrzanej patelni na średnim ogniu. Po zrumienieniu ściągnąć je z patelni i podawać razem z zupą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów