Zupa z soczewicy z grzankami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 747
Składniki:
- 4 łyżki oleju
- 4 kromki chleba pszennego
- 2 ziemniaki
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna czarnego pieprzu
- 2 liście laurowe
- 1 szklanka brązowej soczewicy
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 l bulionu warzywnego
- 0,5 korzenia seler
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Soczewicę opłukać pod bieżącą wodą, zalać ją bulionem warzywnym i moczyć przez 1 godzinę. Następnie ziemniaki z marchewką oraz selerem obrać ze skóry, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 1 łyżce oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli przelać namoczoną wcześniej soczewicę wraz z bulionem, pokrojone ziemniaki, marchew, seler, ziele angielskie, ziarna pieprzu, liście laurowe i gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw. Wtedy całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Gotową zupę udekorować natką zielonej pietruszki. Kromki chleba pszennego wysmarować pozostałym olejem i zrumienić je na rozgrzanej patelni na średnim ogniu. Po zrumienieniu ściągnąć je z patelni i podawać razem z zupą.
Komentarze (0)