Kasza jęczmienna z pieczerkami i warzywami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2045
Kasza jęczmienna z pieczerkami i warzywami
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 pieczarki
  • 2 łyżki masła
  • 2 pietruszki korzeń
  • 1 szklanka karzy jęczmiennej
  • 1 mały seler
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • natka selera
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Natkę selera pokroić na kawałki. Kaszę jęczmienną opłukać pod bieżącą wodą, zalać ją 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Seler obrać ze skóry, pokroić w kostkę, po czym przełożyć do rondla, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Ugotowany odcedzić i połączyć z wcześniej ugotowaną kaszą. Pieczarki oczyścić z błony i pokroić w kostkę. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego pokrojone pieczarki. Składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego ugotowaną kaszę z selerem, dokładnie wymieszać i smażyć przez kolejne 1,5 minuty. Usmażone ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Korzeń pietruszki obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i dodać do potrawy. Całość posypać pokrojoną natką selera i skropić sokiem cytrynowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów