Kasza jęczmienna z pieczerkami i warzywami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2061
Składniki:
- 4 pieczarki
- 2 łyżki masła
- 2 pietruszki korzeń
- 1 szklanka karzy jęczmiennej
- 1 mały seler
- 1 łyżka soku cytrynowego
- natka selera
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Natkę selera pokroić na kawałki. Kaszę jęczmienną opłukać pod bieżącą wodą, zalać ją 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Seler obrać ze skóry, pokroić w kostkę, po czym przełożyć do rondla, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Ugotowany odcedzić i połączyć z wcześniej ugotowaną kaszą. Pieczarki oczyścić z błony i pokroić w kostkę. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego pokrojone pieczarki. Składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego ugotowaną kaszę z selerem, dokładnie wymieszać i smażyć przez kolejne 1,5 minuty. Usmażone ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Korzeń pietruszki obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i dodać do potrawy. Całość posypać pokrojoną natką selera i skropić sokiem cytrynowym.
Komentarze (0)