Dzuveč

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2447
Dzuveč
fot. Rainer Zenz (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 200 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 5 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 pomidory
  • 2 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 bakłażan
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kopru
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0.5 łyżeczki suszonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Pomidory pokroić w cienkie plastry. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek i pokroić na kawałki. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Bakłażana pokroić w kostkę. Następnie cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników wsypać mielony imbir, kolendrę, kminek, koper oraz paprykę chili. Składniki smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu, po czym dodać do tego pokrojone ziemniaki i smażyć przez 1,5 minuty. Potem dodać do tego wszystkie pokrojone warzywa, całość zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów