Dzuveč
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2447
Składniki:
- 200 ml bulionu warzywnego z kostki
- 5 g zielonej fasolki szparagowej
- 2 duże ziemniaki
- 2 pomidory
- 2 czerwone papryki
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 bakłażan
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kopru
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 0.5 łyżeczki suszonej kolendry
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osaczyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Pomidory pokroić w cienkie plastry. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek i pokroić na kawałki. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Bakłażana pokroić w kostkę. Następnie cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników wsypać mielony imbir, kolendrę, kminek, koper oraz paprykę chili. Składniki smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu, po czym dodać do tego pokrojone ziemniaki i smażyć przez 1,5 minuty. Potem dodać do tego wszystkie pokrojone warzywa, całość zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw.
Komentarze (0)