Sałatka fasolowo-jęczmienna z plackami tortilli

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2132
Sałatka fasolowo-jęczmienna z plackami tortilli
fot. kimberlykv / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g białej fasoli w zalewie
  • 200 g jęczmienia
  • 4 pomidorki cherry
  • 2 placki tortilli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • pęczek świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Jęczmień opłukać, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Następnie ugotować do miękkości w wodzie, w której był moczony i odparować. Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić na połówki Szpinak pokroić na kawałki. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojony szpinak, oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1 minutę. Następnie dodać do tego ugotowany wcześniej jęczmień i osączoną z zalewy fasolę. Całość doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, dokładnie wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 2,5 minuty. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Placki tortilli namoczyć letnią wodą, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund z każdej strony. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do potrawy wraz z pokrojonymi pomidorami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów