Sałatka fasolowo-jęczmienna z plackami tortilli
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2132
Składniki:
- 200 g białej fasoli w zalewie
- 200 g jęczmienia
- 4 pomidorki cherry
- 2 placki tortilli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 0,5 szklanki letniej wody
- pęczek świeżego szpinaku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Jęczmień opłukać, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Następnie ugotować do miękkości w wodzie, w której był moczony i odparować. Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić na połówki Szpinak pokroić na kawałki. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojony szpinak, oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1 minutę. Następnie dodać do tego ugotowany wcześniej jęczmień i osączoną z zalewy fasolę. Całość doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, dokładnie wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 2,5 minuty. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Placki tortilli namoczyć letnią wodą, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund z każdej strony. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do potrawy wraz z pokrojonymi pomidorami.
Komentarze (0)