Zupa z soczewicy i pomidorów
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2000
Składniki:
- 600 ml wody
- 300 g czerwonej soczewicy
- 300 g pomidorów z puszki bez skóry
- 100 ml jogurtu greckiego
- 4 ziemniaki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 marchewki
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka mielonej papryki chili
- 1 ząbek czosnku
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Soczewicę zalać lekko osoloną wodą i moczyć przez 40 minut. Ziemniaki z marchewką obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Łodygi selera pokroić na małe kawałki. Imbir obrać ze skóry i zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobni i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Do zeszklonych składników dodać starty imbir, po czym składniki wymieszać i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Dodać do tego namoczoną wcześniej soczewicę, łodygi selera, marchew i ziemniaki. Następnie wlać do tego pomidory z puszki i dodać tartą skórkę cytrynową. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, wymieszać i gotować do miękkości składników. Kiedy zmiękną wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć do miski, polać jogurtem greckim i posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)