Zupa z soczewicy i pomidorów

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2000
Zupa z soczewicy i pomidorów
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 600 ml wody
  • 300 g czerwonej soczewicy
  • 300 g pomidorów z puszki bez skóry
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • 4 ziemniaki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonej papryki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Soczewicę zalać lekko osoloną wodą i moczyć przez 40 minut. Ziemniaki z marchewką obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Łodygi selera pokroić na małe kawałki. Imbir obrać ze skóry i zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobni i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Do zeszklonych składników dodać starty imbir, po czym składniki wymieszać i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Dodać do tego namoczoną wcześniej soczewicę, łodygi selera, marchew i ziemniaki. Następnie wlać do tego pomidory z puszki i dodać tartą skórkę cytrynową. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, wymieszać i gotować do miękkości składników. Kiedy zmiękną wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć do miski, polać jogurtem greckim i posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów