Kapusta nadziewana
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2128
Składniki:
- 400 g czerwonej fasoli w zalewie
- 200 g polędwicy wieprzowej
- 100 g żurawiny do mięs
- 100 ml ciemnego sosu sojowego
- 20 g grzybów shitake
- 2 małe, zielone kapusty
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 zielone ogórki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa, mięso oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Ogórki obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Fasolę osączyć z zalewy. Mięso pokroić w drobna kostkę. Grzyby shitake oczyścić i pokroić na kawałki. Kapustę włożyć do dwóch osobnych rondli, po czym zalać ja lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała i gotować przez 15 minut na średnim ogniu. Po ugotowaniu odcedzić i wyciąć głąby z częścią kapusty. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone mięso i zrumienić. Następnie dodać do tego pokrojone grzyby oraz osączona z zalewy, czerwona fasolę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, dodać do tego żurawinę do mięs, po czym wymieszać i smażyć jeszcze przez 1 minute. Po tym czasie ściągnąć z ognia i napełnić tym wydrążone kapusty. Gotowe danie przełożyć na talerz, dodać do tego pokrojonego ogórka i wszystko zalać sosem sojowym.
Komentarze (0)