Kapusta nadziewana

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2128
Kapusta nadziewana
fot. adactio / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g czerwonej fasoli w zalewie
  • 200 g polędwicy wieprzowej
  • 100 g żurawiny do mięs
  • 100 ml ciemnego sosu sojowego
  • 20 g grzybów shitake
  • 2 małe, zielone kapusty
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 zielone ogórki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa, mięso oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Ogórki obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Fasolę osączyć z zalewy. Mięso pokroić w drobna kostkę. Grzyby shitake oczyścić i pokroić na kawałki. Kapustę włożyć do dwóch osobnych rondli, po czym zalać ja lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała i gotować przez 15 minut na średnim ogniu. Po ugotowaniu odcedzić i wyciąć głąby z częścią kapusty. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone mięso i zrumienić. Następnie dodać do tego pokrojone grzyby oraz osączona z zalewy, czerwona fasolę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, dodać do tego żurawinę do mięs, po czym wymieszać i smażyć jeszcze przez 1 minute. Po tym czasie ściągnąć z ognia i napełnić tym wydrążone kapusty. Gotowe danie przełożyć na talerz, dodać do tego pokrojonego ogórka i wszystko zalać sosem sojowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów