Zupa z soczewicy i rodzynek

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2032
Zupa z soczewicy i rodzynek
fot. ilovemypit / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g soczewicy
  • 5 dag rodzynek
  • 4 cebule dymki
  • 4 suszone morele
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kminku
  • 0,5 łyżeczki mielonej, ostrej papryki chili
  • natka kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Soczewicę moczyć w 1 l wody przez 4 godziny. Rodzynki i morele sparzyć 1 szklanką wrzącej wody. Następnie namoczoną soczewicę postawić na małym ogniu, dodać sparzone rodzynki, morele,mieloną paprykę oraz pokrojone drobno pomidory i gotować do miękkości. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać obraną i pokrojoną w kostkę dymkę i zeszklić. Zeszkloną dodać do zupy. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i przelać na talerz. Wszystko polać śmietaną i udekorować natką kolendry.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów