Zupa z soczewicy i rodzynek
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2032
Składniki:
- 40 g soczewicy
- 5 dag rodzynek
- 4 cebule dymki
- 4 suszone morele
- 2 pomidory
- 2 łyżki śmietany 12%
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka kminku
- 0,5 łyżeczki mielonej, ostrej papryki chili
- natka kolendry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Soczewicę moczyć w 1 l wody przez 4 godziny. Rodzynki i morele sparzyć 1 szklanką wrzącej wody. Następnie namoczoną soczewicę postawić na małym ogniu, dodać sparzone rodzynki, morele,mieloną paprykę oraz pokrojone drobno pomidory i gotować do miękkości. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać obraną i pokrojoną w kostkę dymkę i zeszklić. Zeszkloną dodać do zupy. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i przelać na talerz. Wszystko polać śmietaną i udekorować natką kolendry.
Komentarze (0)