Roti z zupą z soczewicy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2335
Roti z zupą z soczewicy
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • Na roti:
  • 250 g maki
  • 120 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • mąka do podsypania
  • Na zupę:
  • 40 g soczewicy
  • 1 bakłażan
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • maggi
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Soczewicę moczyć w wodzie przez 3 godziny. Ziemniaki obrać, umyć pokroić w kostkę, dodać do soczewicy wraz z marchwią pokrojoną na kawałki i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Pod koniec gotowania dodać pokrojonego na małe kawałki bakłażana, doprawić do smaku pieprzem, solą, maggi i przelać do miski. Zupę posypać natką zielonej pietruszki.

Przygotować roti: mąkę wymieszać z solą i letnią wodą. Wyrobić ciasto i zbić je w kulę. Z kuli urwać mały kawałek, podsypać go mąka, rozwałkować na średnice talerzyka deserowego i smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu, najpierw z jednej strony, potem jak placek trochę podrośnie - z drugiej.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów