Roti z zupą z soczewicy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2335
Składniki:
- Na roti:
- 250 g maki
- 120 ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- mąka do podsypania
- Na zupę:
- 40 g soczewicy
- 1 bakłażan
- 2 marchewki
- 4 ziemniaki
- maggi
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Soczewicę moczyć w wodzie przez 3 godziny. Ziemniaki obrać, umyć pokroić w kostkę, dodać do soczewicy wraz z marchwią pokrojoną na kawałki i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Pod koniec gotowania dodać pokrojonego na małe kawałki bakłażana, doprawić do smaku pieprzem, solą, maggi i przelać do miski. Zupę posypać natką zielonej pietruszki.
Przygotować roti: mąkę wymieszać z solą i letnią wodą. Wyrobić ciasto i zbić je w kulę. Z kuli urwać mały kawałek, podsypać go mąka, rozwałkować na średnice talerzyka deserowego i smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu, najpierw z jednej strony, potem jak placek trochę podrośnie - z drugiej.
Przygotować roti: mąkę wymieszać z solą i letnią wodą. Wyrobić ciasto i zbić je w kulę. Z kuli urwać mały kawałek, podsypać go mąka, rozwałkować na średnice talerzyka deserowego i smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu, najpierw z jednej strony, potem jak placek trochę podrośnie - z drugiej.
Komentarze (0)