Beschuit met muisjes

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2074
Beschuit met muisjes
fot. Nanimo / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g draży anyżowych
  • 4 łyżki masła
  • Na ciasto:
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 g drożdży
  • 1 jajko
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę w misce. Do utartej masy wsypać wymieszaną wcześniej mąkę, wbić jajko, wlać roztarte drożdże i zagnieść ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na równe kawałki i uformować z nich małe, okrągłe placki o grubości 2 cm. Uformowane placki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i przestudzić. Przestudzone ciasto wysmarować masłem i posypać drażami anyżowymi.

Komentarze (0)