Beschuit met muisjes
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2044
Składniki:
- 200 g draży anyżowych
- 4 łyżki masła
- Na ciasto:
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 5 g drożdży
- 1 jajko
- 1 szklanka letniego mleka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę w misce. Do utartej masy wsypać wymieszaną wcześniej mąkę, wbić jajko, wlać roztarte drożdże i zagnieść ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na równe kawałki i uformować z nich małe, okrągłe placki o grubości 2 cm. Uformowane placki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i przestudzić. Przestudzone ciasto wysmarować masłem i posypać drażami anyżowymi.
Komentarze (0)