Ciabatta

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1736
Ciabatta
fot. Pauline Mak / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 szklanki letniej wody
  • 15 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 szklanki mąki do podsypania ciasta

Opis przygotowania:

Drożdże rozetrzeć z letnią wodą oraz cukrem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki wlać roztarte drożdże i wyrobić ciasto. Następnie przełożyć je do miski, nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na równe kawałki, z których uformować prostokątne bułki. Uformowane bułki obficie obsypać z każdej strony mąką, po czym przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów