Ciabatta
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1982
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 2 szklanki letniej wody
- 15 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 szklanki mąki do podsypania ciasta
Opis przygotowania:
Drożdże rozetrzeć z letnią wodą oraz cukrem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki wlać roztarte drożdże i wyrobić ciasto. Następnie przełożyć je do miski, nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na równe kawałki, z których uformować prostokątne bułki. Uformowane bułki obficie obsypać z każdej strony mąką, po czym przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Komentarze (0)