Zupa z soczewicy, pomidorów i boczku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2396
Zupa z soczewicy, pomidorów i boczku
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g pomidorów bez skóry z puszki
  • 400 ml wody
  • 300 g czerwonej soczewicy
  • 150 g surowego boczku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czerwona papryka chili
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Soczewice oraz paprykę umyć i osączyć z wody. Soczewicę zalać 400 ml wody i moczyć przez 30 minut. Paprykę chili pozbawić nasion i pokroić drobno. Boczek pokroić w kostkę, oprószyć go mielonym kminkiem, suszoną bazylią i zrumienić go na na rozgrzanym oleju w rondlu. Do smażonego boczku dodać obraną ze skóry i pokrojoną drobno cebulę oraz paprykę chili. Smażyć na średnim ogniu do czasu, aż się zeszklą. Wtedy dodać do nich namoczoną wcześniej soczewicę wraz z wodą i wlać do tego pomidory z puszki z cała zalewą. Wszystko doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i gotować do miękkości składników. Kiedy zmiękną ściągnąć je z ognia i przelać do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów