Zupa z soczewicy, pomidorów i boczku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2676
Składniki:
- 400 g pomidorów bez skóry z puszki
- 400 ml wody
- 300 g czerwonej soczewicy
- 150 g surowego boczku
- 2 łyżki oleju
- 1 czerwona papryka chili
- 1 cebula
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Soczewice oraz paprykę umyć i osączyć z wody. Soczewicę zalać 400 ml wody i moczyć przez 30 minut. Paprykę chili pozbawić nasion i pokroić drobno. Boczek pokroić w kostkę, oprószyć go mielonym kminkiem, suszoną bazylią i zrumienić go na na rozgrzanym oleju w rondlu. Do smażonego boczku dodać obraną ze skóry i pokrojoną drobno cebulę oraz paprykę chili. Smażyć na średnim ogniu do czasu, aż się zeszklą. Wtedy dodać do nich namoczoną wcześniej soczewicę wraz z wodą i wlać do tego pomidory z puszki z cała zalewą. Wszystko doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i gotować do miękkości składników. Kiedy zmiękną ściągnąć je z ognia i przelać do miski.
Komentarze (0)