Jabłka w szlafroczkach
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 5076
Składniki:
- mąka - 1kg
- margaryna - 2x
- smalec - pół kostki
- drożdże - 1x
- śmietana mała 24% - 1x
- jaja - 3x
- jabłka - ile chcemy. od 10 do 20
- cukier puder
Opis przygotowania:
Do naczynia wbić jedno całe jajko i dwa żółtka. W innym naczyniu wymieszać śmietanę z drożdżami. Na przygotowaną stolnicę wysypać całą mąkę , dwie margaryny oraz połowę kostki smalcu. Składniki rozdrabniamy nożem na stolnicy, aż będzie drobna kostka. Następnie wlewamy na mąkę wcześniej przygotowane jajka i zawiesinę. Ugniatać do chwili uzyskania odpowiedniej twardości. Ciasto już mamy, teraz wkładamy je do zamrażalnika. Kiedy ciasto się chłodzi myjemy i obieramy jabłka. Przekrajamy je na pół i jeszcze raz każdą cześć dwa razy na pół. Wybieramy gniazdo nasienne. Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i po kawałku wałkujemy. Za pomocą okrągłej foremki lub szklanki wycinamy plasterki na które kładziemy po jednym kawałku jabłka, przylepiając oba końce plastra do owocu. Na rozsmarowaną smalcem blachę rozkładamy nasze ciastka, Pieczemy do uzyskania zarumienionego koloru. Po wyciągnięciu , posypujemy cukrem pudrem i podajemy do zjedzenia =) Smacznego !
Komentarze (0)