Zupa z soczewicy i ananasa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1732
Zupa z soczewicy i ananasa
fot. xurde / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 szklanki wody
  • 4 kromki chleba pszennego
  • 2 szklanki soczewicy
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 świeży ananas
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 0,5 łyżeczki mielonej, słodkiej, czerwonej papryki
  • sól
  • pieprz mielony

Opis przygotowania:

Paprykę, marchew oraz soczewicę umyć pod bieżącą wodą. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki. Ananasa umyć, obrać ze skóry, usunąć rdzeń, a miąższ pokroić w drobną kostkę. Soczewicę przesypać do rondla, zalać ją 4 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną wcześniej paprykę, marchew oraz pokrojonego ananasa. Smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, po czym wlać do tego namoczoną soczewicę wraz z wodą, w której się moczyła, dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania z gotowanego wywaru odlać 3 łyżki, wymieszać go z mąką kukurydzianą i przelać do całości. Wszystko doprawić do smaku przyprawami, dokładnie wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, przelać na talerz, posypać mieloną, słodką, czerwoną papryką i podawać z chlebem pszennym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów