Zupa z soczewicy i ananasa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1732
Składniki:
- 4 szklanki wody
- 4 kromki chleba pszennego
- 2 szklanki soczewicy
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna czarnego pieprzu
- 2 łyżki oleju
- 1 świeży ananas
- 1 zielona papryczka chili
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 0,5 łyżeczki mielonej, słodkiej, czerwonej papryki
- sól
- pieprz mielony
Opis przygotowania:
Paprykę, marchew oraz soczewicę umyć pod bieżącą wodą. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki. Ananasa umyć, obrać ze skóry, usunąć rdzeń, a miąższ pokroić w drobną kostkę. Soczewicę przesypać do rondla, zalać ją 4 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną wcześniej paprykę, marchew oraz pokrojonego ananasa. Smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, po czym wlać do tego namoczoną soczewicę wraz z wodą, w której się moczyła, dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania z gotowanego wywaru odlać 3 łyżki, wymieszać go z mąką kukurydzianą i przelać do całości. Wszystko doprawić do smaku przyprawami, dokładnie wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, przelać na talerz, posypać mieloną, słodką, czerwoną papryką i podawać z chlebem pszennym.
Komentarze (0)