Roladki czekoladowo-migdałowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1769
Składniki:
- 250 g tłuczonych migdałów
- 250 g chipsów czekoladowych
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- Na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto; mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz z cukrem. Do wymieszanych składników wbić jajka, wlać ekstrakt waniliowy i dodać masło. Następnie zagnieść gładkie ciasto, zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i na 40 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 5 mm. Rozwałkowane pokroić w podłużne plastry o szerokości 5 cm, wyłożyć na nie tłuczone migdały, kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz chipsy czekoladowe. Całość zawinąć w rulony i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Komentarze (0)