Roladki czekoladowo-migdałowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1769
Roladki czekoladowo-migdałowe
fot. Lori_Pillbugs / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 250 g tłuczonych migdałów
  • 250 g chipsów czekoladowych
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto; mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz z cukrem. Do wymieszanych składników wbić jajka, wlać ekstrakt waniliowy i dodać masło. Następnie zagnieść gładkie ciasto, zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i na 40 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 5 mm. Rozwałkowane pokroić w podłużne plastry o szerokości 5 cm, wyłożyć na nie tłuczone migdały, kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz chipsy czekoladowe. Całość zawinąć w rulony i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów