Zupa-krem z brokułów, boczku i orzeszków pinii
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2030
Składniki:
- 800 ml bulionu warzywnego z kostki
- 20 g wędzonego boczku
- 20 g orzeszków pinii
- 3 łyżki masła
- 2 liście świeżej bazylii
- 2 ziemniaki
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 cebula
- 1 brokuł
- 1 łyżka mąki
- 0,5 szklanki śmietany 18%
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Brokuła pokroić na różyczki. Łodygę selera naciowego pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego masła w rondlu. Do zeszklonej cebuli pokrojone ziemniaki, łodygę selera oraz różyczki brokuła. Składniki zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku szczyptą soli, świeżo zmielonego pieprzu, wsypać mieloną gałkę muszkatołową i gotować do miękkości. Ugotowane składniki zmiksować mikserem. Jedną łyżkę masła stopić na patelni, po czym dodać do tego mąkę, rozetrzeć, zrobić jasną zasmażkę, przełożyć do zupy i dokładnie wymieszać. Następnie wszystko ściągnąć z ognia, wlać do tego śmietanę, ponownie wymieszać i przelać na talerz. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i przełożyć razem z orzeszkami pinii na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć na średnim ogniu do czasu, aż boczek się przyrumieni. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do całości. Wszystko udekorować listkami świeżej bazylii.
Komentarze (0)