Zupa-krem z brokułów, boczku i orzeszków pinii

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2030
Zupa-krem z brokułów, boczku i orzeszków pinii
fot. zrzka2010 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 800 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 20 g wędzonego boczku
  • 20 g orzeszków pinii
  • 3 łyżki masła
  • 2 liście świeżej bazylii
  • 2 ziemniaki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 cebula
  • 1 brokuł
  • 1 łyżka mąki
  • 0,5 szklanki śmietany 18%
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Brokuła pokroić na różyczki. Łodygę selera naciowego pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego masła w rondlu. Do zeszklonej cebuli pokrojone ziemniaki, łodygę selera oraz różyczki brokuła. Składniki zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku szczyptą soli, świeżo zmielonego pieprzu, wsypać mieloną gałkę muszkatołową i gotować do miękkości. Ugotowane składniki zmiksować mikserem. Jedną łyżkę masła stopić na patelni, po czym dodać do tego mąkę, rozetrzeć, zrobić jasną zasmażkę, przełożyć do zupy i dokładnie wymieszać. Następnie wszystko ściągnąć z ognia, wlać do tego śmietanę, ponownie wymieszać i przelać na talerz. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i przełożyć razem z orzeszkami pinii na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć na średnim ogniu do czasu, aż boczek się przyrumieni. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do całości. Wszystko udekorować listkami świeżej bazylii.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów