Zupa z małży i boczku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 565
Zupa z małży i boczku
fot. Alex9500 (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g małży w zalewie własnej
  • 300 g wędzonego boczku w plastrach
  • 6 ziemniaków
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 liście laurowe
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki suszonych płatków chili
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i pokroić w drobną kostkę. Natkę zielonej pietruszki oraz łodygi selera umyć, odsączyć z wody i pokroić drobno. Plastry boczku wędzonego, pokroić na małe kawałki, przełożyć je do rondla i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż boczek się zarumieni. Wtedy połowę z niego wyciągnąć i wyłożyć na talerz, a do drugiej połowy smażonego boczku dodać obraną ze skóry oraz pokrojoną drobno cebulę, czosnek i łodygi selera. Składniki te wymieszać, dodać masło i smażyć do ich zeszklenia. Wtedy dodać do tego pokrojone wcześniej ziemniaki, wlać bulion drobiowy, małże wraz z zalewą i gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw. Mąkę zmieszać ze śmietaną oraz 3 łyżkami z gotowanego wywaru i przelać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wsypać suszone płatki chili, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, przelać do miski i posypać pozostawionym smażonym boczkiem oraz natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów