Zupa z małży i boczku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 764
Składniki:
- 400 g małży w zalewie własnej
- 300 g wędzonego boczku w plastrach
- 6 ziemniaków
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 liście laurowe
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1 cebula
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki suszonych płatków chili
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i pokroić w drobną kostkę. Natkę zielonej pietruszki oraz łodygi selera umyć, odsączyć z wody i pokroić drobno. Plastry boczku wędzonego, pokroić na małe kawałki, przełożyć je do rondla i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż boczek się zarumieni. Wtedy połowę z niego wyciągnąć i wyłożyć na talerz, a do drugiej połowy smażonego boczku dodać obraną ze skóry oraz pokrojoną drobno cebulę, czosnek i łodygi selera. Składniki te wymieszać, dodać masło i smażyć do ich zeszklenia. Wtedy dodać do tego pokrojone wcześniej ziemniaki, wlać bulion drobiowy, małże wraz z zalewą i gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw. Mąkę zmieszać ze śmietaną oraz 3 łyżkami z gotowanego wywaru i przelać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wsypać suszone płatki chili, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, przelać do miski i posypać pozostawionym smażonym boczkiem oraz natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)