Zapiekanka z fasoli, pomidorów i boczku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1599
Zapiekanka z fasoli, pomidorów i boczku
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g czarnej fasoli w zalewie
  • 200 g wędzonego boczku
  • 100 tartego parmezanu
  • 4 suszone pomidory
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Następnie boczek pokroić w kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Do zrumienionego boczku dodać pokrojone drobno suszone pomidory oraz obraną i pokrojoną drobno cebulę. Całość wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie fasolę osaczyć z zalewy i wymieszać ze smażonymi składnikami z patelni. Składniki doprawić do smaku szczypta soli, pieprzu, suszonym majerankiem, dokładnie wymieszać i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Wszystko posypać tartym parmezanem, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do chwili całkowitego rozpuszczenia się sera. Kiedy to nastąpi, wyciągnąć z piekarnika i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów