Zapiekanka z fasoli, pomidorów i boczku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1599
Składniki:
- 400 g czarnej fasoli w zalewie
- 200 g wędzonego boczku
- 100 tartego parmezanu
- 4 suszone pomidory
- 2 cebule
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Następnie boczek pokroić w kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Do zrumienionego boczku dodać pokrojone drobno suszone pomidory oraz obraną i pokrojoną drobno cebulę. Całość wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie fasolę osaczyć z zalewy i wymieszać ze smażonymi składnikami z patelni. Składniki doprawić do smaku szczypta soli, pieprzu, suszonym majerankiem, dokładnie wymieszać i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Wszystko posypać tartym parmezanem, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do chwili całkowitego rozpuszczenia się sera. Kiedy to nastąpi, wyciągnąć z piekarnika i posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)