Obwarzanki ptysiowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3570
Obwarzanki ptysiowe
fot. xmatt / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 dkg mąki
  • 20 dkg masła
  • 10 jaj

Opis przygotowania:

Kieliszek wody zagotować z 20 dkg masłem, dodać 40 dkg mąki i mieszać przez 5 minut. Powstała masa ma odchodzić od rondla. Masę trochę przestudzić i wbijać pojedynczo jajka, ciągle mieszając, aby masa ciągnęła się. Wysmarować blachę do pieczenia masłem, przełożyć masę do szprycy i wyciskać nią małe kółeczka obwarzanek. Blachę włożyć do piekarnika o temperaturze 150 stopni i piec na różowy kolor.

0 komenatrzy

Podobne przepisy