Zapiekanka z porów, groszku, rodzynek i orzechów
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1880
Składniki:
- 200 g mrożonego groszku
- 30 g tartego parmezanu
- 10 dag orzechów nerkowca
- 10 dag rodzynek
- 4 pory
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 małe bagietki
- sól
Opis przygotowania:
Pory dokładnie umyć, osączyć z wody, pokroić na równe kawałki i przełożyć do naczynia do zapiekania. Następnie na ułożone pory przesypać mrożony groszek, oprószyć szczyptą soli i polać trzema łyżkami oliwy z oliwek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec przez 5 minut Potem rozgrzać 1 łyżkę oliwy na patelni, dodać rodzynki oraz orzechy nerkowca i smażyć przez minutę, cały czas mieszając. Wystawić z piekarnika pieczone składniki, posypać je tartym parmezanem, smażonymi rodzynkami z orzechami i ponownie piec do czasu całkowitego rozpuszczenia się tartego sera. Podawać w naczyniu, w którym się zapiekało, razem z bagietkami.
Komentarze (0)