Zapiekanka z porów, groszku, rodzynek i orzechów

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1880
Zapiekanka z porów, groszku, rodzynek i orzechów
fot. diekatrin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g mrożonego groszku
  • 30 g tartego parmezanu
  • 10 dag orzechów nerkowca
  • 10 dag rodzynek
  • 4 pory
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 małe bagietki
  • sól

Opis przygotowania:

Pory dokładnie umyć, osączyć z wody, pokroić na równe kawałki i przełożyć do naczynia do zapiekania. Następnie na ułożone pory przesypać mrożony groszek, oprószyć szczyptą soli i polać trzema łyżkami oliwy z oliwek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec przez 5 minut Potem rozgrzać 1 łyżkę oliwy na patelni, dodać rodzynki oraz orzechy nerkowca i smażyć przez minutę, cały czas mieszając. Wystawić z piekarnika pieczone składniki, posypać je tartym parmezanem, smażonymi rodzynkami z orzechami i ponownie piec do czasu całkowitego rozpuszczenia się tartego sera. Podawać w naczyniu, w którym się zapiekało, razem z bagietkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów