Placki z cukinii z musem z kiwi i rodzynek
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 580
Składniki:
- Placki:
- 2 małe zielone cukinie
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
- sól
- pieprz czarny mielony
- Kiwi:
- 60 g rodzynek
- 6 owoców kiwi
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Ponadto:
- 4 łyżki oleju
- 1 główka czerwonej sałaty
Opis przygotowania:
Sałatę czerwoną umyć, podzielić na liście i wyłożyć na talerz. Przygotować placki: cukinię umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach do miski. Dodać do niej obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek, wsypać do niej mąkę, kurkumę, szczyptę soli oraz pieprzu, wbić jajko i wymieszać. Po wymieszaniu przełożyć to na mocno rozgrzany olej na patelni i smażyć na rumiany kolor z obu stron. Po usmażeniu placki ściągnąć z patelni i dodać do sałaty na talerzu.
Przygotować mus: rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Kiwi umyć, odsączyć z wody, obrać ze skórki, pokroić na kawałki, przełożyć do miksera i zmiksować je na jednolitą masę. Dodać do tego oliwę z oliwek, sparzone wcześniej rodzynki i wymieszać, po czym przełożyć to do miski.
Przygotować mus: rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Kiwi umyć, odsączyć z wody, obrać ze skórki, pokroić na kawałki, przełożyć do miksera i zmiksować je na jednolitą masę. Dodać do tego oliwę z oliwek, sparzone wcześniej rodzynki i wymieszać, po czym przełożyć to do miski.
Komentarze (0)