Placki z cukinii z musem z kiwi i rodzynek

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 580
Placki z cukinii z musem z kiwi i rodzynek
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Placki:
  • 2 małe zielone cukinie
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Kiwi:
  • 60 g rodzynek
  • 6 owoców kiwi
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Ponadto:
  • 4 łyżki oleju
  • 1 główka czerwonej sałaty

Opis przygotowania:

Sałatę czerwoną umyć, podzielić na liście i wyłożyć na talerz. Przygotować placki: cukinię umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach do miski. Dodać do niej obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek, wsypać do niej mąkę, kurkumę, szczyptę soli oraz pieprzu, wbić jajko i wymieszać. Po wymieszaniu przełożyć to na mocno rozgrzany olej na patelni i smażyć na rumiany kolor z obu stron. Po usmażeniu placki ściągnąć z patelni i dodać do sałaty na talerzu.

Przygotować mus: rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Kiwi umyć, odsączyć z wody, obrać ze skórki, pokroić na kawałki, przełożyć do miksera i zmiksować je na jednolitą masę. Dodać do tego oliwę z oliwek, sparzone wcześniej rodzynki i wymieszać, po czym przełożyć to do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów