Pudding z kaszy manny i rodzynek
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1849
Składniki:
- 150 ml śmietany kremówki
- 100 g rodzynek
- 3 łyżki kaszy manny
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Mleko przelać do rondla, wsypać do niego 2 łyżki cukru pudru i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Następnie wsypać do tego sparzone wcześniej rodzynki, tartą skórkę cytrynową oraz stopniowo kasze mannę, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Całość gotować do chwili, aż składniki zaczną gęstnieć. Wtedy ściągnąć je z ognia i przełożyć do miseczek. Śmietanę kremówkę ubić z pozostałym cukrem pudrem na puszystą pianę, przełożyć ją do szprycy i wycisnąć na gotowy pudding. Wszystko posypać mielonym cynamonem.
Komentarze (0)