Sajgonki z wołowina ryżem i orzechami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2481
Sajgonki z wołowina ryżem i orzechami
fot. VirtualErn / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g karkówki wołowej bez kości
  • 100 ml ciemnego sosu sojowego
  • 10 arkuszy papieru ryżowego
  • 5 g orzeszków pinii
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • natka selera
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Wołowinę pokroić w drobną kostkę. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną marchew, mięso i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Do smażonych składników dodać orzeszki pinii, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i smażyć przez kolejne 2 minuty pod przykryciem. Usmażone ściągnąć z ognia i wymieszać z ugotowanym wcześniej ryżem. Dodać do tego również natkę selera, ponownie wymieszać i przełożyć na arkusze papieru ryżowego. Wszystko zawinąć w rulony, przełożyć do garnka zalanego 4 szklankami wody i zagotować na małym ogniu. Zagotowane składniki wyciągnąć z garnka, przełożyć na talerz i polać sosem sojowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów