Sajgonki z wołowina ryżem i orzechami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2481
Składniki:
- 200 g karkówki wołowej bez kości
- 100 ml ciemnego sosu sojowego
- 10 arkuszy papieru ryżowego
- 5 g orzeszków pinii
- 4 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- natka selera
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Wołowinę pokroić w drobną kostkę. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną marchew, mięso i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Do smażonych składników dodać orzeszki pinii, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i smażyć przez kolejne 2 minuty pod przykryciem. Usmażone ściągnąć z ognia i wymieszać z ugotowanym wcześniej ryżem. Dodać do tego również natkę selera, ponownie wymieszać i przełożyć na arkusze papieru ryżowego. Wszystko zawinąć w rulony, przełożyć do garnka zalanego 4 szklankami wody i zagotować na małym ogniu. Zagotowane składniki wyciągnąć z garnka, przełożyć na talerz i polać sosem sojowym.
Komentarze (0)