Pasta z dyni i rodzynek
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1921
Składniki:
- 1 dynia do 1,5 kg
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka brązowego cukru
- 0,5 szklanki rodzynek
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, osaczyć z jej nadmiaru i pokroić drobno do miski. Dynię umyć, osączyć z wody, usunąć nasiona, potem pokroić ją w cienkie plastry i przełożyć na blachę do pieczenia. Następnie skropić ją oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli, posypać cukrem brązowym i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec do chwili, aż dynia się przyrumieni. Wtedy wyciągnąć ją z piekarnia, miąższ oddzielić od skóry, przełożyć go do miksera i zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu wymieszać z pokrojonymi rodzynkami, doprawić do smaku przyprawami, dokładnie wymieszać i przełożyć do miski.
Komentarze (0)