Kotlety z soczewicy, tofu i rodzynek
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2371
Składniki:
- 400 g czerwonej soczewicy
- 150 g rodzynek
- 20 g suszonego tofu
- 4 czerwone papryki konserwowe
- 4 żółte papryki konserwowe
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 jajko
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 ząbek czosnku
- sól
Opis przygotowania:
Soczewicę czerwoną zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości, odcedzić i utłuc tłuczkiem na miazgę. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i dodać do ubitej wcześniej soczewicy. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Suszone tofu pokruszyć na drobne kawałeczki i dodać do całości. Następnie wbić do tego jajko i całość dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kotlety, usmażyć je na rumiany kolor z obu stron, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Dodać to tego osączoną z zalewy czerwoną oraz żółtą paprykę.
Komentarze (0)