Fasola w sosie sojowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2770
Składniki:
- 400 g fasoli Jaś
- 150 ml ciemnego sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchew do dekoracji
- 0,5 łyżeczki brązowego cukru
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolę zalać 1,5 l lekko osolonej wody i moczyć przez 4 godziny. Następnie ugotować ją w wodzie, w której się moczyła, odcedzić przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do fasoli w misce. Następnie sos sojowy wymieszać z cukrem brązowym oraz szczyptą soli i zalać nim wszystkie składniki. Całość posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem i udekorować pokrojoną w plastry marchewką. Do spożycia podawać po 15 minutach.
Komentarze (0)