Fasola w sosie sojowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2770
Fasola w sosie sojowym
fot. Party0 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g fasoli Jaś
  • 150 ml ciemnego sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchew do dekoracji
  • 0,5 łyżeczki brązowego cukru
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolę zalać 1,5 l lekko osolonej wody i moczyć przez 4 godziny. Następnie ugotować ją w wodzie, w której się moczyła, odcedzić przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do fasoli w misce. Następnie sos sojowy wymieszać z cukrem brązowym oraz szczyptą soli i zalać nim wszystkie składniki. Całość posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem i udekorować pokrojoną w plastry marchewką. Do spożycia podawać po 15 minutach.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów