Placki truskawkowo-rabarbarowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2101
Placki truskawkowo-rabarbarowe
fot. tomislavmedak / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g truskawek
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • świeża bazylia do dekoracji
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki ekstrakty waniliowego
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Owoce oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Rabarbar pokroić w kostkę, przesypać go do rondla, zalać wodą, zasypać cukrem i dusić pod przykryciem przez 3 minuty. Potem dodać do tego truskawki, wymieszać i dusić pod przykryciem jeszcze przez 3 kolejne minuty. Po tym czasie duszone składniki ściągnąć z ognia.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. Następnie wlać do tego mleko i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Powstałą masę chochelką przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu.

Całość smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor, po czym gotowe ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i wyłożyć na to duszone składniki z rondla. Wszystko udekorować listkami świeżej bazylii.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów