Placki truskawkowo-rabarbarowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2101
Składniki:
- 30 g truskawek
- 3 łodygi rabarbaru
- 2 łyżki cukru
- 0,5 szklanki wody
- świeża bazylia do dekoracji
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki ekstrakty waniliowego
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Owoce oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Rabarbar pokroić w kostkę, przesypać go do rondla, zalać wodą, zasypać cukrem i dusić pod przykryciem przez 3 minuty. Potem dodać do tego truskawki, wymieszać i dusić pod przykryciem jeszcze przez 3 kolejne minuty. Po tym czasie duszone składniki ściągnąć z ognia.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. Następnie wlać do tego mleko i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Powstałą masę chochelką przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu.
Całość smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor, po czym gotowe ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i wyłożyć na to duszone składniki z rondla. Wszystko udekorować listkami świeżej bazylii.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. Następnie wlać do tego mleko i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Powstałą masę chochelką przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu.
Całość smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor, po czym gotowe ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i wyłożyć na to duszone składniki z rondla. Wszystko udekorować listkami świeżej bazylii.
Komentarze (0)