Kalafior zapiekany z serem pleśniowym i kawiorem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3373
Składniki:
- 20 g sera pleśniowego gorgonzola
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki margaryny
- 2 łyżki śmietanki sojowej
- 2 łyżki czarnego kawioru
- 1 duży kalafior
- 1 główka sałaty
- 1 łyżka przyprawy Kucharek
- sól
Opis przygotowania:
Sałatę umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Kalafiora umyć, zalać lekko osoloną wodą i ugotować w dużym garnku do miękkości. Następnie odcedzić, podzielić na małe różyczki i przełożyć do żaroodpornego naczynia do zapiekania, wysmarowanego margaryną. Kalafiora zalać śmietanką sojową i oprószyć pokruszoną częścią sera pleśniowego (pozostałą część pozostawić do dekoracji), przyprawą kucharek i bułką tartą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i zapiekać na rumiany kolor. Następnie wyciągnąć przełożyć na sałatę, udekorować czarnym kawiorem i pozostałym serem pleśniowym.
Komentarze (0)