Pulpety z soczewicy i migdałów w sosie pomidorowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2493
Składniki:
- 15 g parmezanu w plastrach
- pęczek rukoli
- sól
- pieprz
- Pulpety:
- 400 g żółtej soczewicy
- 100 g tłuczonych migdałów
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
- Sos:
- 400 g pomidorów z puszki bez skórek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 krople sosu tabasco
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- cukier
Opis przygotowania:
Przygotować pulpety: soczewicę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Następnie zmiksować ją mikserem na jednolitą masę i przełożyć do kolejnej miski. Do soczewicy wbić jajko, wsypać tłuczone migdały, suszoną kolendrę i szczyptę pieprzu. Całość dokładnie wyrobić ręcznie, po czym uformować z tego małe kulki ręcznie i przełożyć je na blachę do pieczenia.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pomidory z puszki, sos tabasco i przecier pomidorowy. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, cukru, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie sos ściągnąć z ognia i polać tym kulki na blasze do pieczenia.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec przez 20 minut. Upieczone składniki wyciągnąć z piekarnika, przełożyć do miski i wyłożyć plastrami plastrami parmezanu. Gotową potrawę podawać z umytą i osączoną z wody rukolą.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pomidory z puszki, sos tabasco i przecier pomidorowy. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, cukru, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie sos ściągnąć z ognia i polać tym kulki na blasze do pieczenia.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec przez 20 minut. Upieczone składniki wyciągnąć z piekarnika, przełożyć do miski i wyłożyć plastrami plastrami parmezanu. Gotową potrawę podawać z umytą i osączoną z wody rukolą.
Komentarze (0)