Pokusa Jansona (szwedzkie danie wigilijne)
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4756
Składniki:
- 4-8 ziemniaków
- 1-2 cebule
- 300 ml śmietany kremówki
- 1 puszka anchois (sardeli)
- 1/4 kostki masła
- 2 łyżki bułki tartej
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać, poszatkować w bardzo cieniutkie plastry - najlepiej użyć szatkownicy lub tarki do warzyw.
Cebulę obrać, pokroić w plastry, zeszklić na maśle (zostawić nieco masła do wysmarowania naczynia)
Do śmietany dodać anchois - razem z sosem/olejem z puszki, lekko zmiksować.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
W naczyniu układać na zmianę warstwy ziemniaków i cebuli, ostatnią warstwa powinna być z ziemniaków.
Zalać wszystko śmietaną dokładnie wymieszaną z anchois. Wierch posypać bułką tartą.
Naczynie przykryć pokrywą, Zapiekać w 200 stopniach 1 - 1.5 godziny (w zależności od gatunku ziemniaków) aż ziemniaki będą całkiem miękkie.
Podawać jako dodatek do pieczeni, kotletów lub ryby.
Cebulę obrać, pokroić w plastry, zeszklić na maśle (zostawić nieco masła do wysmarowania naczynia)
Do śmietany dodać anchois - razem z sosem/olejem z puszki, lekko zmiksować.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
W naczyniu układać na zmianę warstwy ziemniaków i cebuli, ostatnią warstwa powinna być z ziemniaków.
Zalać wszystko śmietaną dokładnie wymieszaną z anchois. Wierch posypać bułką tartą.
Naczynie przykryć pokrywą, Zapiekać w 200 stopniach 1 - 1.5 godziny (w zależności od gatunku ziemniaków) aż ziemniaki będą całkiem miękkie.
Podawać jako dodatek do pieczeni, kotletów lub ryby.
Komentarze (1)
To jest pyszne - robię taką zapiekankę często - naprawdę super !