Kulki z soczewicy i migdałów w sosie pomidorowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1475
Składniki:
- 700 ml przecieru pomidorowego
- 500 g soczewicy
- 200 g tłuczonych migdałów
- 10 plastrów parmezanu
- 2 jajka
- sól
- pieprz czarny mielony
- pęczek rukoli
Opis przygotowania:
Rukolę umyć, osączyć z wody i przełożyć do miski. Soczewicę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 1 godzinę. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Następnie soczewicę przemielić przez maszynkę do mięsa do miski. Do przemielonej soczewicy dodać tłuczone migdały, doprawić do smaku szczyptą mielonego pieprzu i wbić do tego jajka. Całość dobrze wymieszać i uformować z tego małe kulki. Kulki ze składnikami przełożyć do żaroodpornego naczynia z przecierem pomidorowym. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec przez ok. 15 minut. Po tym czasie składniki wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i posypać plastrami parmezanu. Gotową potrawę podawać z rukolą.
Komentarze (0)