Boza

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 5791
Boza
fot. william.neuheisel / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 ml wody
  • 2,5 łyżki mąki z prosa
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka żółtego suszonego grochu
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Opis przygotowania:

Mąkę z prosa przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i przyrumienić na średnim ogniu. W czasie smażenia należy mieszać drewnianą łyżka, aby się za bardzo nie spaliła. Przyrumienioną mąkę przełożyć do rondla, po czym zalać ją woda, wsypać cukier i zagotować. Zagotowane składniki nakryć spodeczkiem i odstawić na 2 dni w cieple miejsce, aby nastąpiła fermentacja. Po tym czasie całość dokładnie wymieszać i przelać do szklanki. Następnie groch suszony przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i zrumienić na średnim ogniu. Zrumieniony dodać do wymieszanych składników. Gotowy napój tuż przed podaniem do spożycia posypać mielonym cynamonem.

Komentarze (0)