Boza
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 5791
Składniki:
- 100 ml wody
- 2,5 łyżki mąki z prosa
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka żółtego suszonego grochu
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
Opis przygotowania:
Mąkę z prosa przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i przyrumienić na średnim ogniu. W czasie smażenia należy mieszać drewnianą łyżka, aby się za bardzo nie spaliła. Przyrumienioną mąkę przełożyć do rondla, po czym zalać ją woda, wsypać cukier i zagotować. Zagotowane składniki nakryć spodeczkiem i odstawić na 2 dni w cieple miejsce, aby nastąpiła fermentacja. Po tym czasie całość dokładnie wymieszać i przelać do szklanki. Następnie groch suszony przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i zrumienić na średnim ogniu. Zrumieniony dodać do wymieszanych składników. Gotowy napój tuż przed podaniem do spożycia posypać mielonym cynamonem.
Komentarze (0)