Botwina z szynką i ziemniakami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1818
Składniki:
- 25 g szynki wędzonej
- 4 ziemniaki
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki pieprz cayenne
- pęczek botwiny
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondka, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować w mundurkach do miękkości i odcedzić. Odcedzone obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Botwinę pokroić drobno. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną botwinę, oprószyć ją pieprzem cayenne, szczyptą soli, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem dodać do tego pokrojone ziemniaki oraz szynkę. Smażyć pod przykryciem do czasu, aż się przyrumienią, wtedy ściągnąć je z ognia i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)