Dorsz gotowany w sosie kokosowo mietowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2814
Dorsz gotowany w sosie kokosowo mietowym
fot. Silly Jilly / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 2 filety z dorsza
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • natka pietruszki
  • garstka mięty
  • sól
  • pieprz biały
  • Sos kokosowy:
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • Sos miętowy:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 garść mięty
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Miętę oraz natkę pietruszki umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Dorsza umyć, oprószyć solą oraz białym pieprzem, przełożyć na sito w naczyniu do gotowania na parze, po czym naczynie zalać wodą i gotować na parze do miękkości ryby. Ugotowaną ściągnąć z sita, przełożyć na talerz, posypać natką zielonej pietruszki, miętą oraz wiórkami kokosowymi.

Przygotować sos kokosowy: 1 łyżkę wiórek kokosowych rozetrzeć w moździerzu razem z obranym czosnkiem i szczyptą soli. Następnie roztarte składniki wymieszać dokładnie z mlekiem kokosowym, po czym dodać do ryby.

Przygotować sos miętowy: garść mięty rozetrzeć w moździerzu ze szczyptą soli. Wlać do tego oliwę z oliwek i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przelać na sos kokosowy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów