Dorsz gotowany w sosie kokosowo mietowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2814
Składniki:
- 2 filety z dorsza
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- natka pietruszki
- garstka mięty
- sól
- pieprz biały
- Sos kokosowy:
- 100 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka wiórek kokosowych
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
- Sos miętowy:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 garść mięty
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Miętę oraz natkę pietruszki umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Dorsza umyć, oprószyć solą oraz białym pieprzem, przełożyć na sito w naczyniu do gotowania na parze, po czym naczynie zalać wodą i gotować na parze do miękkości ryby. Ugotowaną ściągnąć z sita, przełożyć na talerz, posypać natką zielonej pietruszki, miętą oraz wiórkami kokosowymi.
Przygotować sos kokosowy: 1 łyżkę wiórek kokosowych rozetrzeć w moździerzu razem z obranym czosnkiem i szczyptą soli. Następnie roztarte składniki wymieszać dokładnie z mlekiem kokosowym, po czym dodać do ryby.
Przygotować sos miętowy: garść mięty rozetrzeć w moździerzu ze szczyptą soli. Wlać do tego oliwę z oliwek i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przelać na sos kokosowy.
Przygotować sos kokosowy: 1 łyżkę wiórek kokosowych rozetrzeć w moździerzu razem z obranym czosnkiem i szczyptą soli. Następnie roztarte składniki wymieszać dokładnie z mlekiem kokosowym, po czym dodać do ryby.
Przygotować sos miętowy: garść mięty rozetrzeć w moździerzu ze szczyptą soli. Wlać do tego oliwę z oliwek i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przelać na sos kokosowy.
Komentarze (0)