Zupa-krem z czerwonej soczewicy

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 863
Zupa-krem z czerwonej soczewicy
fot. http://plataninasmaku.blogspot.com/2014/08/zupa-krem-z-czerwonej-soczewicy.html

Składniki:

  • *0.5l bulionu warzywnego/drobiowego (żadne kostki, taki bulion przygotowujemy sami!)
  • *1/2 szklanki soczewicy czerwonej (suchej, nie ugotowanej)
  • *1 cebula
  • *1 marchewka
  • *1 pietruszka

Opis przygotowania:

Do bulionu dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę oraz cebulę (kroimy w dowolny ulubiony sposób i tak wszystko potem zblendujemy). Gotujemy do miękkości warzyw po czym dodajemy opłukaną soczewicę. Gotując, pilnujemy aby soczewica nie wchłonęła całego wywaru. Gdy soczewica będzie miękka zupa gotowa jest do zblendowania. I gotowe! ;)

Autor: platanina_smaku

0 komenatrzy

Podobne przepisy