Zupa z soczewicą i rodzynkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1631
Składniki:
- 400 g zielonej soczewicy
- 100 g pomidorów z puszki bez skóry
- 50 g rodzynek
- 50 g suszonych moreli
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 l wody
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 cebula
- 1 zielona papryka chili
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej kolendry
- szczypta suszonego szafranu
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Rodzynki oraz morele sparzyć wrzącą wodą na sicie i osączyć z jej nadmiaru. Soczewicę zalać 1,5 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu dodać do tego sparzone wcześniej rodzynki oraz morele, pomidory z puszki, pokrojoną paprykę, po czym całość doprawić do smaku przyprawami, suszonym szafranem i gotować do miękkości składników. Po ugotowaniu składniki przelać na talerz. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Zeszklone składniki dodać do potrawy, po czym wszystko polać śmietaną i udekorować natką zielonej kolendry.
Komentarze (0)