Zupa z soczewicą i rodzynkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1631
Zupa z soczewicą i rodzynkami
fot. ilovemypit / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g zielonej soczewicy
  • 100 g pomidorów z puszki bez skóry
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonych moreli
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 l wody
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 cebula
  • 1 zielona papryka chili
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej kolendry
  • szczypta suszonego szafranu

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Rodzynki oraz morele sparzyć wrzącą wodą na sicie i osączyć z jej nadmiaru. Soczewicę zalać 1,5 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu dodać do tego sparzone wcześniej rodzynki oraz morele, pomidory z puszki, pokrojoną paprykę, po czym całość doprawić do smaku przyprawami, suszonym szafranem i gotować do miękkości składników. Po ugotowaniu składniki przelać na talerz. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Zeszklone składniki dodać do potrawy, po czym wszystko polać śmietaną i udekorować natką zielonej kolendry.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów