Zupa z serem, chorizo i jarmużem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1116
Zupa z serem, chorizo i jarmużem
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g kiełbasy chorizo
  • 4 plastry parmezanu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 pęczki jarmużu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Jarmuż umyć, osączyć z wody i posiekać go drobno do miski. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na 2 łyżkach oliwy w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojony wcześniej jarmuż, po czym składniki doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, dobrze wymieszać, zalać bulionem drobiowym i doprowadzić do wrzenia. Potem włożyć do tego plastry parmezanu i całość zagotować na średnim ogniu. Kiełbasę chorizo pokroić na małe kawałki i zrumienić ją na pozostałej oliwie na patelni. Zrumienioną dodać do potrawy. Gotową potrawę ściągnąć z ognia i podawać na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów