Zupa z chorizo
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2297
Składniki:
- 250 g kiełbasy chorizo
- 4 ziemniaki
- 2 liście kapusty zielonej
- 2 łyżki oleju
- 1 marchew
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
- 1 l bulionu warzywnego z kostki
- 1 seler
- 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
- kilka kropel Maggi
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Liście kapusty pokroić na kawałki. Seler obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo, oprószyć ją pieprzem, mieloną papryką, tymiankiem i zrumienić na średnim ogniu. Następnie wlać do tego bulion warzywny, dodać pokrojone wszystkie warzywa i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania zupę doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, Maggi, dokładnie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przelać na talerz.
Komentarze (0)