Chorizo z cieciorką i jarmużem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2063
Składniki:
- 250 g kiełbasy chorizo lub śląskiej
- 2 szklanki cieciorki
- 1 pęczek oleju
- 3 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
Opis przygotowania:
Jarmuż umyć, osączyć z wody i pokroić na małe kawałki. Kiełbasę pokroić w cienkie plastry. Cieciorkę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojony wcześniej jarmuż i ugotowaną cieciorkę. Składniki doprawić do smaku przyprawami wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i przełożyć do misek. Następnie rozgrzać 1 łyżkę oleju na drugiej patelni i smażyć na niej pokrojoną kiełbasę do chwili, aż się przyrumieni. Wtedy ściągnąć ją z ognia i dodać do całości.
Komentarze (0)