Guvedje
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2368
Składniki:
- 30 g białego sera twarogowego
- 30 g śląskiej kiełbasy
- 4 jajka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 0,5 kg ziemniaków
- sol
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować, Ugotowane odcedzić, pokroić w kostkę i przełożyć do naczynia wysmarowanego olejem. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do ziemniaków. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w kostkę i połączyć ze składnikami. Dodać do tego pokruszony drobno ser twarogowy i doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Kiełbasę pokroić w plastry i wymieszać z całością. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec do czasu aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy szybko otworzyć piekarnik, wbić do tego jajka, oprószyć szczyptą soli, pieprzu i piec, aż jajka się zetną. Wtedy potrawę wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekała.
Komentarze (0)