Bhelpuri
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1300
Bhelpuri to ostre, indyjskie danie składające się głównie z dmuchanego ryżu, chrupiącego makaronu sev z ciecierzycy oraz warzyw. Jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań typu street food w Indiach.
Składniki:
- 200 g ciecierzycy z puszki
- 100 g gotowanego grochu żółtego bez łusek
- 100 g chrupiącego makaronu sev z ciecierzycy
- 100 g łuskanych orzeszków ziemnych
- 3 szklanki dmuchanego ryżu
- 2 szalotki
- 2 pomidory
- 2 łyżeczki zielonego sosu chutney
- 2 łyżeczki słodkiego sosu chutney
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 2 łyżki łuskanych nasion granatu
- 1 ugotowany duży ziemniak
- 1 starta marchew
- 1 zielona papryczka chili
- 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki chili
- 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
- natka zielonej kolendry
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Pomidory, zieloną papryczkę chili oraz natkę zielonej kolendry umyć i odsączyć z wody. Pomidory pokroić drobno. Papryczkę chili, pozbawić nasion i drobno posiekać. Do miski wsypać ryż, dodać do niego odsączoną z zalewy ciecierzycę, gotowany żółty groch, gotowanego ziemniaka, makaron sev i startą marchew. Następnie dodać pokrojone wcześniej pomidory, zieloną papryczkę chili i natkę zielonej kolendry. Wsypać do tego wszystkie suche przyprawy, orzeszki ziemne, dodać zielony i słodki sos chutney, wlać sok ze świeżo wyciśniętej cytryny i dokładnie wymieszać. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, dobrze wymieszać i posypać łuskanymi nasionami granatu .
Komentarze (0)