Bhelpuri

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 993
Bhelpuri
fot. stockimagefactory (elements.envato.com)
Bhelpuri to ostre, indyjskie danie składające się głównie z dmuchanego ryżu, chrupiącego makaronu sev z ciecierzycy oraz warzyw. Jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań typu street food w Indiach.

Składniki:

  • 200 g ciecierzycy z puszki
  • 100 g gotowanego grochu żółtego bez łusek
  • 100 g chrupiącego makaronu sev z ciecierzycy
  • 100 g łuskanych orzeszków ziemnych
  • 3 szklanki dmuchanego ryżu
  • 2 szalotki
  • 2 pomidory
  • 2 łyżeczki zielonego sosu chutney
  • 2 łyżeczki słodkiego sosu chutney
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 łyżki łuskanych nasion granatu
  • 1 ugotowany duży ziemniak
  • 1 starta marchew
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
  • natka zielonej kolendry
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Pomidory, zieloną papryczkę chili oraz natkę zielonej kolendry umyć i odsączyć z wody. Pomidory pokroić drobno. Papryczkę chili, pozbawić nasion i drobno posiekać. Do miski wsypać ryż, dodać do niego odsączoną z zalewy ciecierzycę, gotowany żółty groch, gotowanego ziemniaka, makaron sev i startą marchew. Następnie dodać pokrojone wcześniej pomidory, zieloną papryczkę chili i natkę zielonej kolendry. Wsypać do tego wszystkie suche przyprawy, orzeszki ziemne, dodać zielony i słodki sos chutney, wlać sok ze świeżo wyciśniętej cytryny i dokładnie wymieszać. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, dobrze wymieszać i posypać łuskanymi nasionami granatu .

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów